19 Ekim 2011 Çarşamba

bebeklere verilmemesi gereken besinler

"Bebeğin ilk yılında sizi neler bekler"bütün Anne adaylarına tavsiye ediceğim bir kitap .Büyük kızım  daha doğmadan almıştım kitabı ilk çocuğum olduğu için  kitapdaki bilgilerden çok yararlanmıştım.Sizinle paylaştığım yazıda bu kitapdan sadece bir bölüm:

Bebeklere verilmemesi gereken besinler;

Tütsülenmiş ya da işlemden geçirilmiş etle (sosis, salam gibi). Hem nitrat ve diğer kimyasal maddelerden, hem de yağ ve kolesterolden zengin olan ve bazen kemik (bu bazen kurşun ve başka maddelerle kirlenmiş olabilir) içerebilen bu gıdalar, bebeklere çok nadiren verilmelidir.

-Tütsülenmiş somon ya da alabalık gibi tütsülenmiş balıklar. Tazeliklerini korumak için genellikle nitratlarla muamele edilen bu gıdalar bebekler için uygun değildir.

-Suyun kirli olduğu yerlerde yakalanan balık.

-Kafein ve ilişkili bileşikler içeren kahve, ay, kakao ve çikolata gibi yiyecek ve içecekler. Kafein bir bebeği çok sinirli hatta daha kötü yapabilir, kalsiyumun ve diğer besleyici maddelerin emilimini engelleyebilir.

-Sütsüz krema (yağ, şeker ve kimyasal maddelerle doludur), donmuş soya fasulyesi sütü ile yapılan tatlılar gibi taklit yiyecekler, meşrubatlar (gereğinden çok şeker ve bazen de kimyasallar içerirler). Bebeğinizi kimyasal kokteyllerle değil, gıda ile besleyin.

-Doğal ot çayları. Bunlarda çoğu kez şüpheli maddeler bulunabilir ve bebeğin vücudu üzerinde sıklıkla istenmeyen, hatta tehlikeli etkiler oluşturabilir.

-Bebekler için özel olarak hazırlananlar (ve tarif edildiği şekilde verilenler) haricindeki vitamin preparatları. Aşırı vitamin bebekler için özellikle zararlı olabilir, çünkü vücutları onları erişkinler kadar çabuk işleyemez. Çiğnenebilir C vitamini preparatlarındaki asit dişlere zarar verebilir ve ne bebekler ne de erişkinler tarafından kullanılmalıdır.

-Çiğ balık. Küçük çocuklar çiğ balıklarda bulunabilecek parazitleri öldürebilecek kadar kuvvetli çiğneyemezler ve bunlar ciddi hastalıklara neden olabilir.

-Alkollü içecekler. Hiç kimse bunu bebeğin günlük diyetine koymaz, ama bazı kültürlerde bir bebeğe küçük bir yudum vermek bir eğlence olarak görülmektedir. Hem alkol bir bebek için zehirli olabileceğinden, hem de bebek buna karşı bir zevk geliştirebileceğinden bu tehlikeli bir oyundur.

-Kurşun, PCB, ya da başka zararlı maddelerle kirlenmiş musluk suyu. Bölgenizdeki su idaresine danışın, ya da kirlenmeden şüphe ediyorsanız suyunuzu özel olarak test edin.

-Kontamine olduğu bilinen sebze ve meyveler. Belli bir meyve ya da sebzenin zararlı olduğu haberi yayılırsa, adı temize çıkana kadar ya da kirlenmemiş bir çeşidi bulunana kadar onu satın almayın.


Kaynak: BEBEĞİNİZİN İLK YILINDA SİZİ NELER BEKLER (Arlene Eisenberg, Heidi E. Murkoff, Sundee E. Hathaway) kitabının "Beşinci Ay" bölümü.

    Hiç yorum yok:

    Yorum Gönder

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...