12 Aralık 2011 Pazartesi

Bebeğinizle nasıl konuşuyorsunuz..

Bebekle iletişim yolları sayısızdır. Her anne-baba farklı yollar deneyebilir. İlerdeki aylarda veya ilk aylarınızda deneyecekleriniz şunlar olabilir:

Bebeği alıştırma seansları: Bebeğin etrafından bulunurken ona yaptığınız şeyleri sözcüklerle anlatın. Bebeğinizi giydirirken "Şimdi bezini değiştiriyorum... T-shirt´ünü başından geçirelim... Tulumun düğmelerini ilikleyelim..." gibi açıklamalar yapın. Mutfakta nasıl bulaşık yıkadığınızı tarif edin, veya makarna sosuna neler koyduğunuzu anlatın. Banyoda sabunlama ve durulamadan söz edin, şampuanın saçları temiz ve parlak yaptığını anlatın. O bunların ne anlama geldiğini anlamayabilir, ama sizin anlatmanız ve onun dinlemesi ona anlama yolunu açmış olur.

Ona sorular sorun: Soru sormaya başlamak için bebeğin size yanıt vermesini beklemeyin. Kendinizi onunla röportaj yapıyormuş gibi düşünün. Ona çeşitli sorula sorabilirsiniz: "Bugün kırmızı pantolonu mu yeşil tulumu mu giymek istersin? Bugün gökyüzü ne kadar mavi değil mi? Akşam yemeği için taze fasulye mi karnabahar mı pişireyim?" gibi. Bir cevap için süre bırakın (bir gün bebeğiniz size cevap vererek sizi şaşırtabilir) ve kendiniz yüksek sesle yanıtlayın. ("Karnabahar mı? Çok iyi")

Bebeğe bir şans tanıyın: Çalışmalar onlara yönelik konuşmak yerine anne-babaları onlarla konuşan bebeklerin daha erken konuştuklarını gösteriyor. Bebeğe sorular sorarken ona ses çıkarması için fırsat tanıyın.
Onun için her şeyi basitleştirin. Bebekle konuşurken mümkün olduğunca basit cümleler kullanın. "Işığa bak", "Bye-bye", "Cici köpek" gibi.

Zamirleri kullanmayın: Kendinizden bahsederken anne kelimesini kullanın; bebek ben, sen, o zamirlerini anlamayacaktır.

Sesinizi tizleştirin: Çoğu bebek tiz sesleri tercih eder ve belki de bu yüzden kadınların ses tonu erkeklerinkinden daha tizdir. Anneler bebekleriyle konuşurken genellikle seslerini bir veya iki oktav daha tizleştirirler. Bebekle konuşurken tiz sesle konuşun ve reaksiyonunu gözleyin. (Nadiren bazı bebekler daha pes seslerden hoşlanır, deneyerek bebeğinizin hangisini tercih ettiğini anlamaya çalışın.)

"Şimdi ve burada" ya sadık kalmaya çalışın: Bebeğinize her şeyi anlatsanız da başlangıçta hiçbir şey anlamayacaktır. Anlamaya başladıkça bebeğinizin doğrudan görebildiği veya o anda yaşadığı şeyleri anlatmak daha uygun olacaktır. Bebeğinizin konsantrasyonu düşük düzeyde olduğundan anlattıklarınızı tekrarlayın ve üzerinde durun.

Taklit edin: Bebeğin seslerini taklit edin ve bunu bir eğlence haline getirin. Bu, onun dil gelişimine zemin hazırlar.

Bebekle müzik yardımıyla etkileşin: İyi bir şarkıcı olmayabilirsiniz fakat bebekler sizin ne söylediğinizi umursamazlar. Müziğe jestlerle eşlik ederek bebeğin keyif almasını sağlayın. Eğer ortam şarkı söylemeye uygun değilse ninniler mırıldanıp ellerinizle eşlik edin; bu bebeğinizin neşesini artıracaktır.

Yüksek sesle okuyun: İlk başta kelimeler ona anlamsız gelecektir, ancak bebeğe nakaratları okumak için erken değildir. Bebek dilinde konuşmak istemiyorsanız ona ciddi bir şeyler okuyun (yemek tarifleri, dedikodu haberleri veya politika yazıları gibi).

Bebekten ipucu alın: Kesintisiz okumalar veya şarkılar herkesi olduğu gibi bebeğinizi de yorabilir. Bebeğiniz artık sıkılmışsa ona dinlenme fırsatı verin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...