11 Kasım 2011 Cuma

soğuk algınlığına doğal yöntemler.


Kasım ayı geldi ve havalar gitgide soğuyor. İklim dönümlerinde maalesef bağışıklık sistemimiz de bocalıyor. Soğuk algınlıkları ve ÜSYE (üst solunum yolları enfeksiyonları) sezonu da açılıyor. Çok spesifik virüslerle başa çıkmak için mutlaka doktorumuza başvurmamız gerekse de, basit soğuk algınlığı ve nezle ile doğal yöntemlerle savaşabiliriz. Bir anlamda, bilinçli hasta olarak kendi kendimizin koruyucu hekimliğini yapabiliriz.  İşte evde yapabileceklerimiz:
1- En basit yöntem, el hijyenine dikkat etmek (bol su ve sabun ile ellerin yıkanması).
2- Haftada 2-3 gün burun temizliği yapmakta fayda var. Solunum yolunun ılık durağı burun, mikropların üremesi için elverişli. 1 su bardağı kaynamış ve soğutulmuş suyun içine, 1 çay kaşığı tuz ve 1 çay kaşığı karbonat ekleyerek tampon bir çözelti hazırlayıp burnumuzu bununla temizleyebiliriz.
3- Düzenli diş fırçalanması dışında ağız hijyeni için en doğal ve etkin yöntem karanfil emmek. Doğal antiseptik özelliği dışında, güzel koku da cabası.
4- Ağız ve boğaz temizliği için diğer bir doğal reçete, adaçayı ve kekik çayı ile yapılan gargaralar. 1 su bardağı kaynak suyun içine, bir tutam adaçayı ya da 2-3 çay kaşığı kekik koyun. Bardağın ağzını bir çay tabağı ile kapatın (bu en önemli detay-uçucu yağların suyun içinde kalmasını sağlıyor). 5 dakika demlenmesini sağlayın. Ilınınca içindeki bitkileri süzüp gargara yapabilirsiniz. Bu gargarayı bekletmeden kullanırsanız daha etkili sonuç alacaksınız.
5- Hergün bitki çayı tüketmeniz de çok faydalı. Tarçın, elma kabuğuzencefil, adaçayı, ıhlamur, karanfil, kuşburnu, papatya en zararsız ancak en faydalı bitki çayı yapımı malzemeleri.
6- Sabah kahvaltılarında, maydonozu da sofralarımızdan eksik etmemeliyiz. Kendisi tam bir C vitamini deposu.
7- Soğan ve sarımsağı sıklıkla tüketmekte de yarar var.  Antiseptik özelliğe sahip bu besinleri sofralarımızdan eksik etmemeliyiz . Sarımsak ise doğal bir antibiyotik. Koku şikayeti olanlar maydonoz çiğneyerek bu sorunu halledebilirler.
8- “Nasıl olsa havalar soğuyor terlemiyorum” demeyin günde 8-10 bardak su içmeyi ihmal etmeyin.
Sağlıklı günler dilerim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...